ESPAIS HISTÓRICS


Els Espais Històrics
EH els Barrancs
Línia de trinxeres, de la qual es conserven prop de 700 metres, que va formar part de la xarxa de defensa republicana entre Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Encara s'hi conserven bona part dels seus elements originals, com ara pous de tirador, refugis i barraques o línies d'evacuació

Posició de rereguarda que formava part de la xarxa de protecció de la Fatarella. El refugi que es conserva fou aixecat pels soldats de la posició, que l'utilitzaren com a lloc de resguard i cambra per dormir. Al damunt encara s'hi pot veure part de la línia de trinxera, en forma de ziga-zaga per tal de facilitar-ne la defensa.

EH El Poble Vell
Situat al capdamunt del turó de la Montera, resta com a símbol mut de la tragèdia d'aquest conflicte. El visitant, en passejar avui per les restes de carrers i entre les cases destruïdes, no pot evitar rememorar la violència dels bombardeigs i la dissort dels prop de 2.500 habitants que aleshores vivien a la població.

Aquestes cases del Pinell de Brai són exemple de l'estat en què quedaren alguns nuclis de la rereguarda republicana després dels combats. La població, de 1.800 habitants, acollia serveis d'intendència, sanitaris i de descans, fet pel qual es convertí en objectiu prioritari per a l'aviació i l'artilleria franquista durant els mesos de bombardeigs.

Aquest sector de Vilalba dels Arcs, dit així perquè tenia una bassa que abastia d'aigua la població, fou l'escenari d'intensos combats entre el 25 i el 29 de juliol. Les tropes franquistes de la 50a divisió van resistir el duríssim assalt republicà a la població, deixant les empremtes de la guerra a bona part del nucli urbà, ben visibles encara avui.

Aquesta fortificació, d'origen medieval, va patir, com la resta del nucli urbà, els devastadors efectes del bombardejos franquistes. Móra d'Ebre va exercir de centre de distribució d'homes i materials, amb diversos ponts que enllaçaven amb l'altra riba de l'Ebre, fet que la convertí en objectiu prioritari de l'aviació.

Coneguda com la Punta Alta, la seva alçada permetia el domini sobre la resta de cotes de la serra de Pàndols, escenari de durs combats entre el 9 i el 19 d'agost de 1938. La pèrdua d'aquesta cota, el 13 d'agost, no va suposar, però, l'expulsió de les tropes republicanes de la serra, que no es produí fins a l'11 de novembre

Aquest espai museïtzat permet descobrir al visitant com era l'interior d'un refugi. Un audiovisual que reprodueix el so de les sirenes, dels avions i de les bombes, així com una sèrie de plafons, l'apropen a les sensacions que visqueren aquells que s'hi refugiaven cercant protecció contra els bombardejos de l'aviació franquista.

Ubicat a la rereguarda republicana, el refugi de Benissanet és un exemple de les nombroses construccions que es bastiren a la zona per protegir la població dels atacs de l'aviació franquista. En aquest cas, hi ajudaren en la construcció els soldats republicans, fent de paleta, així com un grup de noies del municipi que, per torns i de nit, n'extreien la terra.

Enmig d'una zona privilegiada, amb excel-lents vistes sobre el riu Ebre, es pot descobrir tot un entorn fortificat que formà part de la línia defensiva construïda al llarg del riu d'Algars per protegir el territori d'una invasió franquista. Els senders rehabilitats permeten resseguir els camins dels soldats republicans durant els més de cent dies de batalla.

Al capdamunt d'un petit turó, ubicat a l'oest de Gandesa, els comandaments franquistes hi van instal­-lar el seu observatori, des del que es dominava tot el front. Des d'allí, el propi general Franco va dirigir la tercera ofensiva contra les defenses republicanes el setembre de 1938

El 25 de juliol els murs del castell serviren de refugi als soldats franquistes que defensaven la població. Hi resistiren fins a migdia, quan el setge de les tropes republicanes i la pressió de l'artilleria ubicada a l'altre riba, va forçar la seva rendició, lliurant la plaça a l'Exèrcit Popular.

Aquesta fortificació pertany a la línia defensiva d'Algars, creada per la Generalitat el 1937 per aturar l'efensiva que s'esperava des de l'Aragó. El conjunt, dividit en dos espais, inclou tots els elements que caracteritzan aqueste instal-lacions: un refugi antiaeri, galeries per acolir peces d'artillería, trinxeres i un dipòsit d'aigua.

EH El Fort d'en Blariao
Aquesta fortificació pertany a la línia defensiva d'Algars, creada per la Generalitat el 1937 per aturar l'ofensiva que s'esperava des de l'Aragó. El conjunt, dividit en dos espais, inclou tots els elements que caracteritzen aquestes instal�lacions: un refugi antiaeri, galeries per acollir peces d'artilleria, trinxeres i un dipòsit d'aigua

Als peus de l'ermita de Sant Bartomeu, aquest espai va ser concebut com un monument i homenatge a tots els participants a la batalla. L'espai també acull l'ossera on es dipositen les restes dels soldats que, encara avui dia, apareixen al territori.

Fortificació construïda per les tropes franquistes que defensaven el riu en previsió d'un possible atac republicà. Seguint el sistema dels blocaus de la guerra d'Àfrica, aquesta xarxa de forts no va impedir aturar l'ofensiva del 25 de juliol.
  
Aquest espai fou el lloc de comandament del tinent coronel Tagüeña, des d'on va dissenyar i organitzar la maniobra de retirada de les tropes republicanes al final de la batalla. Una maniobra executada amb èxit que va permetre salvar la vida de milers d'homes.

Ubicada al bell mig de l'actual traçat de la Via Verda, el 1938 l'estació del ferrocarril de Bot era la darrera parada dels combois franquistes que duien tropes i material per alimentar el front de l'Ebre.

Línia de trinxeres ubicada a la vessant d'un turó que domina la confluència entre el Matarranya i l'Ebre, així com la línia del ferrocarril del directe Barcelona-Madrid. Es conserven bona part de les seves estructures, amb l'afegit d'unes excel-lents vistes.

Espai històric on va tenir lloc la desfeta del Terç de Montserrat, l'única unitat catalana de tot l'exèrcit franquista, el 19 d'agost, en l'intent de conquerir la Punta Targa. Acabada la guerra, els supervivents del Terç el van convertir en un punt d'homenatge a totes les víctimes de la batalla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada